Teknisk Beskrivning

Du är här

Felmeddelande

Notice: Undefined offset: 1 i counter_get_browser() (rad 70 av /home/galtabacks/public_html/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

Galtabäck I är ett av mycket få medeltida skepp, som man med hjälp av vetenskapliga metoder kunnat undersöka och datera. Enligt dendrokronologisk undersökning kan skeppsbygget ha påbörjats tidigast år 1195. Analysen visar också att virket har skaffats från västkusten. Det är en klinkbyggd farkost, byggd av ek. Dess längd bedöms ha varit 13 - 14 m och dess bredd 3,6 - 4,0 m.

Wideboat

Enligt vetenskapligt resonemang och forskning var Galtabäck 1 förmodligen i första hand ett seglande och havsgående fraktskepp, tecken på detta är den stora bredden i förhållande till längden och den kraftiga konstruktionen.

Flera forskare har undersökt lämningarna och det är i de vetenskapliga rapporterna som Galtabäcksskeppets bygglag nu söker information. Rekonstruktionsritningar och detaljritningar har gjorts och kommer att visas i såväl en fast som ambulerande utställning under byggtiden. Då det är ont om historisk forskning och publicering av den samma är det sparsmakat med allmäntillgänglig information.

Galtabäcksskepp

Sponsorer

Sparbanksstiftelse Varberg
Varbergs kommun
Varbergs Bostad
Coop Varberg
XL Bygg Varberg
Varberg